Try The Bike actie! Een intest van 2 lesuren voor 98 euro

Rijlespakket motor

Try the bike actie!
Een intest van 2 lesuren voor 98 euro! (hierna krijg je een advies op maat)

Bij deze opleiding gebruiken wij motoren van het type Yamaha MT07 (A), Honda CBF 500 (A2) en KTM 125cc (A1)

De welbekende pakketten bieden een groot betalingsgemak. Dankzij de uitgekiende intest (Try The Bike) kunnen wij vooraf bepalen hoeveel rijlessen je ongeveer nodig zult hebben als voorbereiding op de examens.
De opleiding bestaat uit een gedeelte voertuigbeheersing (AVB) en een gedeelte verkeersdeelneming (AVD). Beide gedeeltes worden afgesloten met een officieel examen van het CBR.
De pakketten zullen in gedeeltes (AVB/AVD lessen en examens) gefactureerd worden en kunnen met IDEAL betaald worden, het is ook mogelijk om contant of met pin bij ons op kantoor af te rekenen.

De lessen en het examen van de voertuigbeheersing wordt gegeven en afgenomen op een besloten terrein (examen bij Truckstop in Blerick). Bij de AVB lessen worden alle 12 bijzondere verrichtingen geoefend die je op het examen kunt verwachten, klik hier voor meer uitleg over de oefeningen van het AVB-examen. De lessen van de verkeersdeelneming (AVD) vinden uiteraard plaats op de openbare weg.

Voor kleding, handschoenen en helm hoef je niet te zorgen. Deze hebben wij in alle maten. Een eigen helm, handschoenen en goed schoeisel geeft de voorkeur, dit i.v.m. met de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Het motorrijbewijs is opgedeeld in drie categorieën

  • Rijbewijs categorie A1 – vanaf 18 jaar tot 125 cc maximaal 11 Kw
  • Rijbewijs categorie A2 – vanaf 20 jaar maximaal 35 Kw
  • Rijbewijs categorie A   – vanaf 21 jaar onbeperkt vermogen (Code 80)

A1 rechtstreeks
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2

A rechtstreeks
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
  • Motor van de categorie A

Geldigheidsduur theorie en AVB
Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Klik hier voor een eenvoudig overzicht voor de toelatingseisen praktijkexamens categorie A (motor) zoals hierboven geschreven.

Motorteam Venlo

Verkeersschool Ruud Rutten werkt als Motorteam Venlo samen met Verkeersschool Jan Christis. Door deze samenwerking is Motorteam Venlo de grootste motorrijschool uit de regio en kunnen we nog beter inspelen op de wensen van onze cursisten.

Zie onderstaande foto/filmpje (Oefenen voor het AVB examen)

Filmpje 1

Motorrijbewijs halen? Ook hiervoor bieden wij pakketten aan!

Back to top